فهرست مطالب
با تاریخچه زبان ترکی استانبولی آشنا شوید | شاید تاریخچه زبان ترکی استانبولی برایتان جالب باشد، در این صورت باید بگوییم که ترکی ( Türkçe ) زبان رایج و مورد استفاده در ترکیه، یونان، قبرس، بلغارستان و دیگر کشورهای عثمانی سابق می باشد که میلیون ها مهاجر ترک در اروپا با آن ارتباط برقرار کرده و صحبت می کنند. ترکی یک زبان آلتایی به شمار می رود و همچون زبان های مجارستانی، فنلاندی و استونیایی با هماهنگی مصوت ها بکار می رود. نحوه قرار گرفتن کلمات معمولا ترتیبی به این شکل دارد: (فاعل – مفعول – فعل). جالب است بدانید که زبان ترکی در گذشته با الفبای عربی نگارش می شد و این جریان از سال 1900 تا 1928 وجود داشت. اما بعدها مصطفی کمال آتاتورک الفبای عربی بکار گرفته شده در زبان ترکی را به الفبای لاتین تبدیل کرد. دولت ترکیه اعلام کرد که این کار را برای افزایش سطح سواد و میزان یادگیری هر چه بیشتر انجام داده است. این سخنان خیلی زود تبدیل به واقعیت شدند و میزان سواد و سطح یادگیری با تغییر در زبان و اصلاحات انجام شده، بیشتر شد.
البته برخی از افراد اعتقاد دارند که این اقدام به منظور فاصله گرفتن کشور ترکیه از امپراتوری عثمانی صورت گرفته و اسناد آن از دسترس خارج شده و دیگر قابل مطالعه نمی باشند. زبان ترکی در قبرس شمالی بسیار رواج دارد و اکثریت مردم از آن استفاده می کنند. اما گویش آن ها در زبان ترکی متفاوت بوده و به ترکی قبرسی شهرت یافته است. خوب است بدانید که الفبای ترکی 29 حرف دارد و هفت حرف از این میان همچون (Ç ،Ğ ،I ،İ ،Ö ،Ş و Ü ) لاتین بوده و نیاز آوایی را در این زبان تغییر یافته برطرف می کنند. تلفظ مدرن ترکی به این ترتیب با دقت بالایی صورت می گیرد. نکته مهم دیگری که درباره زبان ترکی وجود دارد، آن است که بیشترین ارتباط را با دیگر زبان های ترکی همچون ترکمنی، آذربایجانی، قزاقستانی و ازبکی داشته و البته یک فرضیه هم وجود دارد که می گوید زبان ترکی یکی از زبان های آلتایی متعدد در جهان است، مانند مغولی، کره ای و ژاپنی. اگر می خواهید بیشتر درباره این زبان دوس داشتنی و تاریخچه اش بدانید، در ادامه این مقاله از وبسایت من و زبان همراه ما باشید.
تاریخچه ای از زبان های ترکی در یک نگاه
اگر بخواهیم درباره مناطق جغرافیایی که زبان های ترکی در آن ها استفاده می شوند صحبت کنیم، باید بگوییم که زبان های ترکی مناطق وسیعی از آسیا و اروپا را پوشش داده اند. ترکی در زبان ها و گویش های مختلفی بکار می رود که عبارتند از ترکمن، آذری، باسکوری، تارتار، ازبکی، نوگای، قزاق، قرقیز، کوواس، یاکوتی و … که همگی خصوصیات منحصر به فردی دارند. زبان ترکی همانطور که اشاره کردیم جزو خانواده زبان های اورال آلتایی است و در شاخه آلتاییک قرار می گیرد. شاید به همین خاطر است که با زبان هایی نظیر کره ای، مغولی، ژاپنی و مانچو- تونگوس نزدیک است. عده ای از محققان بر این باور بودند که شباهت این زبان ها چندان اساسی نیست، اما بعد ها با مطالعات بیشتر مشخص شد که همه این زبان ها از یک آل – آلتایی مشترک سرچشمه گرفته اند. آنچه واضح است این می باشد که ترکی یک زبان بسیار باستانی بوده و قدمت آن به 5500 تا 8500 سال پیش باز می گردد. ریخت شناسی، ساختار آوایی، نحوی و واژگان غنی در زبان ترکی، نشان دهنده ویژگی های مهم زبان های اورال-آلتایی می باشند. برخی مشخصات نیز هستند که این زبان را از اروپایی و هندی متمایز می کنند و ما در زیر به آن ها اشاره کرده ایم. برای کسب اطلاعات بیشتر درباره تاریخچه زبان ترکی استانبولی همراه ما باشید.
- نبود جنسیت در ساختار این زبان
- مقدم بودن صفت بر اسم
- قرار گرفتن فعل ها در انتهای جمله
- هماهنگی مصوت ها که البته ویژگی تمام زبان های اورال – آلتایی می باشد
کتیبه ها و سنگ نوشته های باستانی به زبان ترکی
برای درک بهتر تاریخچه زبان ترکی استانبولی، خوب است بدانید که از جمله قدیمی ترین آثار و مدارک به جا مانده از زبان ترکی باستانی، می توان به نوشتارهای روی بناهای سنگی در آسیای میانه، ینیسی و تالاس در مرزهای مغولستان فعلی و مناطق اورهون اشاره کرد. پس از اینکه دولت گوکتورک سقوط کرده و دچار فروپاشی شد، متن های مکتوب بسیاری توسط اویغورها به وجود آمد که همه آن ها جزو مهمترین آثار زبان ترکی هستند. اویغورها بعد از آن به ترجمه آثار فلسفی پرداختند. کتیبه هایGokturk ، دارای نوشته های اویغوری هستند که بسیار مورد توجه دانشمندان قرار گرفته اند. جالب است بدانید که زبان ترکی که در دوران عثمانی ها و سلجوقیان در آناتولی و بالکان توسعه پیدا کرده بود، در آثار ادبی پیش از قرن سیزدهم به ثبت رسیده است. زبان ترکی در بازه های زمانی مشخص عبارتند از:
- ترکی آناتولی قدیم (عثمانی قدیمی – بین قرن های 13 و 15)
- ترکی عثمانی (از قرن 16 تا 19)
- ترکی قرن 20
مراحل رشد و توسعه زبان ترکی استانبولی
تا قرن شانزدهم، زبان ترکی با گسترش اسلام در بین ترک ها تاثیرات بسیاری را از فرهنگ های فارسی و عربی گرفت. در زمان سلجوقیان، کارامانوگلاری و آناتولی تلاش های بسیاری برای پذیرش زبان ترکی در جایگاه زبان رسمی شان و انتشار آن در فرهنگ لغت ترکی “Divini Turki” کردند و این اقدامات توسط سلطان ولد حمایت می شد. هاجی بایرام و سلیمان چلبی در قرن 15 و کیروگلو و سلطان آبدال در قرن شانزدهم از شاعران برجسته در دوران خود بودند که جزو پیشگامان ادبیات ترکی نیز به حساب می آیند. کادری افندی از برگاما در سال 1530، نخستین تحقیقات خودش را در مورد دستور زبان ترکی به انتشار درآورد. به طور کلی در بازه زمانی میان قرن 14 تا 15 ، ترجمه هایی در زمینه های نجوم، پزشکی، ریاضیات، مطالعات اسلامی و گیاه شناسی صورت گرفت که باعث شد اصطلاحات علمی متعددی با ریشه خارجی وارد زبان ترکی شود.
تاریخچه زبان ترکی استانبولی و بررسی تکامل زبان آن تا به امروز
زبان ترکی رفته رفته در علم، کتب و شعرها دچار تغییراتی به سمت نوشتا لاتین شد. بعد از قرن 16 در متون نوشته شده، اصطلاحات خارجی بسیاری پدید آمدند که منجر به حذف کامل برخی کلمات ترکی شدند. ترکی مورد استفاده در علم و ادبیات از قرن شانزدهم تا میانه قرن نوزدهم، با نفوذ موارد خارجی نشات گرفته از فرهنگ های بیگانه، تکمیل گردید. با این وجود تلاش خاصی برای محدود کردن کلمات خارجی موجود در زبان ترکی انجام نشد و حتی بیشتر از قبل نیز شدند. اصلاحات عثمانی (Tanzimat)در اواسط قرن نوزدهم، رویکرد جدیدی را در پیش گرفتند و درک آن ها ماهیت اجتماعی پیدا کرد. ترک ها و جوامع تشکیل دهنده شان که تا پیش از این تحت تاثیر فرهنگ شرقی بودند، فرهنگ غرب و گرایش به آن را شاهد بودند، تا اینکه تحولات عظیمی در زبان ترکی استانبولی رقم خورد و در نتیجه آن ها، تمایل به حذف واژگان خارجی از ترکی صورت گرفت. در حال حاضر زبان ترکی بعد از سال ها تغییرات و تحولات بسیاری که پشت سر گذاشته به شکل کنونی رسیده است. تاریخچه زبان ترکی استانبولی و به طور کلی این زبان، دوستداران بسیاری نیز در سراسر جهان دارد و سالانه عده بسیاری اقدام به یادگیری این زبان زیبا می کنند.
اما نحوه یادگیری زبان ترکی بسیار مهم است. اگر شما روشی را در پیش بگیرید که برایتان یادگیری چندانی را همراه نداشته باشد و موجب عدم تسلط شما به این زبان شود، تنها سرمایه هایتان را به هدر می دهد. حتما می دانید که این روزها اغلب دوره های آموزشی بیشتر به صورت آنلاین برگزار می شوند تا شاغلان و افراد گرفتار نیز بتوانند از آن ها بهره بگیرند. خوشبختانه به منظور آموزش آنلاین زبان ترکی، وبسایت من و زبان پیاده سازی شد است که با جدیدترین متدهای روز دنیا، اقدام به آموزش زبان ترکی می کند و دوستداران و علاقه مندان به این زبان می توانند به خوبی و با بالاترین سطح کیفی، این زبان را فرا بگیرند. زبان ترکی استانبولی تلفظ منحصر به فرد و چالش های ریز و درشتی رابر سر راه زبان آموزان قرار می دهد، اما روش صحیح تدریس زبان های خارجی می تواند تمامی مشکلات را از میان بردارد و شرایطی را به وجود بیاورد که همه بتوانند زبان دلخواهشان را در کمترین زمان ممکن و بالاترین درجه کیفیت یاد بگیرند.
یادگیری زبان ترکی برای هر سطحی از مبتدی گرفته تا حرفه ای در سایت من و زبان امکان پذیر است. چرا که این وبسایت برنامه ریزی ویژه و استراتژی به روز و مطلوبی در این راستا دارد. ممکن است شما به قصد شرکت در آزمون های خاصی اقدام به یادگیری زبان ترکی بکنید و یا هدف شما، ادامه تحصیل، کار و یا مهاجرت به ترکیه باشد. با هر هدف و نگرشی که شروع به یادگیری زبان ترکی می کنید، باید همواره به دنبال بهترین ترفندها و نکات جدید در آموزش باشید. آموزشی منسجم و یکپارچه که با بررسی های دقیق علمی و تحقیقات موثر پدید آمده باشد. کافیست در طول روز به شکل آنلاین، چند ساعتی را صرف یادگیری زبان دلخواهتان کنید، خواهید دید که خیلی زود به نتیجه ایده الی دست پیدا می کنید. در این مقاله از تاریخچه زبان ترکی استانبولی گفتیم، پس اگر شما نیز به تاریخچه این زبان و کشور ترکیه علاقه مند می باشید، توصیه می کنیم که آموزش آنلاین زبان ترکی را با وبسایت من و زبان شروع کنید و به تسلط صد درصدی آن برسید.